Norca

Fshati Norçe Video nga Isa Presheva
Fshati Norçe Video nga Isa Presheva
Nese doni te shihni Xhamin e Norçes mbrenda ju lutem klikoni ketu
Nese doni te shihni Xhamin e Norçes mbrenda ju lutem klikoni ketu

Historia

Norça edhe sot ka mehalla me emertime te krishtera: Gjinajt, nga emri Gjin. Palajt nga emri Pal, Gerajt, bllutajt Ky eshte emertim musliman). Pikerisht emertimet e tilla te krishtera merren ne te shumten e rasteve si deshmi se Norca eshte me e vjeter se Presheva. Pastaj, si deshmi tjeter merret edhe formimi i fshatrave tjera, sic jane Gerajt dhe Çukarka (me duket ka edhe tjera). Sidoqofte, Gerajt dhe Cukarka dihen mirefilli se jane fshatra te Norces: Deri para pak kohe nuk ka pasur as martesa mes vete. Tash se fundi kane filluar te martohen. Te dhenat (gojore) thone keshtu: Kane qene dy vllazen : Njeri ndalet ne Raincë, tjetri ne Norce. Kjo gjithashtu tregon se Rainca dhe Norca jane sivellezer apo simotra. Edhe kjo eshte e qarte: kete ta tregojne/deshmojne edhe raicalite e edhe norçalitë. Pra, edhe me Raincen nuk ka pase martesa mese vete deri frik. Kurse emri Norçë merret si prejardhe e emrit Leonora/Eleonora, të cilen e kane quajtur ne permynre perkedhelese Nora, Norça... Keshtu e besojne shumica e norçalive, keshtuqe edhe shume emra te vajzava sot quhen NORA. resheva p.sh. ende nuk ka vend ku ka pasur kishë apo quhet kishe. Kjo kisha qe eshte, me sa di une eshte e ndertuar nga kisha orthodkse serbe dhe s'mund te ket pretendime se eshte shqiptare/preshevare, per te deshmuar se Presheva ka pasur kishe. Kurse kisha ne Rahovice, sipas shumices, ka qene shqiptare...Per Rahovicen nuk po flasim tash. Edhe nje gje, ky eshte supozim i imi: Mehallat e Presheves, me sa di une, shumica martohen mes veti. Kjo mund te deshmoje se preshevaret jane te ardhur nga vende te ndryshme, kryesisht nga Vranja, Leskoci...Kurse Norcalite ende nuk martohen mesa veti (mehallave). Norca e ka vendin ku quhet "te Kisha". Eshte nje vend fqi me shkollen...Nuk me ka rasti ta pyes ndokend por, kam menduar shume, se aty mbase mund te gjinden edhe varrezat krishtere, poashtu tek kisha): e mbaj mend si femije, kur na thonin te mos luanim aty. Ky ka qene vende me therra, murrita e bari te keq... Kjo sa i perket Norçës me aq sa e di une. Kurse une s'jam historian. Megjithese kete gje mund ta shpjegojne edhe arkeologet dhe ekspertat e fushave perkatese. Lashtesine e Norces e vertetojn edhe relikte tjera arkeologjike me te vjetra se 1600 vjet qe deshmon se jan 300 vjet me te vjetra se ardhja e skllave ne ballkan. Norca Sot ndahet ne 6 Lagje sipas emrave te pareve tane : Zhvolajt,Gjinajt,Palajt,Gerajt,Bllutajt dhe nje Lagje e re Karaosmonajt - (Me qe osmoni paska qene zeshkan ne turqishte Kara Osman -(osmoni i zi )dhe sot kjo lagje quhet Karaosmonajt ) sipas rrefimit te pleqve Osmoni ishte nga lagja e Gjinajve ,i cili i pari u konvertua ne musliman nga feja katolike prandaj edhe kjo lagje eshte me e re se u themelua me vone nga trashigimtaret e osmonit .Me vone edhe pjestar te lagjeve tjera u konvertuan ne fene muslimane dhe e ndertuan xhamine ne vitin 1720 e cila eshte nder xhamite me te vjetra te ne lugine te presheves.Kjo deshmon lashtesine e banorve te ketij fshati.Norcalijte i perkasin fisit sope dhe nuk martohen as sot e kesaj dite